Składniki:
na ciasto:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 30 dag mąki
- 250 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- szklanka wiśni z kompotu
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i ucierać. Wsypać mąkę, sodę i proszek. Z białek ubić pianę, wmiksować do ciasta. Podzielić je na połowę, do jednej części dodać kakao. Wiśnie wydrylować, osączyć. W foremce o boku 23 cm wyłożyć jasne ciasto, następnie ciemne. Rozłożyć wiśnie i lekko je docisnąć. Piec do suchego patyczka w 175*C. Przestudzić.
- 2 zielone galaretki
Galaretki rozpuścić w dwóch i pół szklanki wody. tężejące wylać na ciasto.
krem:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyzka maki pszennej
- 1 łyzka maki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki kokosu
- 100 g masła
Mąkę, skrobię i cukier wymieszać w pół szklanki mleka, ugotować budyń na pozostałym mleku. Do gotującego się budyniu wsypać kokos, pogotować chwile mieszając i wystudzić. Zmiksować z miękkim masłem. Krem wyłożyć na galaretkę. Posypać pokruszonym biszkoptem lub polać polewą.
Moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńWow...ale pyszności..moja mama robila czesto takie ciasto.
OdpowiedzUsuń