tort: staw z rybkami



Taki oto torcik powędrował z nami na urodziny mojego chrześniaka Wiktorka. Mały jest fanem galaretek, więc o innej wersji tortu nawet nie myślałam. Trochę zabawy było z rybkami, ( bo niestety kiedy Bóg rozdawał to zamiast w kolejce po zdolności plastyczne to dwa razy stanęłam w tej po nerwy i upór) ale w końcu jakoś się udało za piątym podejściem.  A przy okazji miałam możliwość wykorzystania nowych galaretek Winiary. Przepis dodaję do konkursu " Zaskocz wszystkich tropikalnymi galaretkami Winiary"




Składniki:
biszkopt:

  • 1/3 szklanki maki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • do nasączenia: pół szklanki granulowanej herbaty o smaku cytrynowym, rozpuszczonej ( 2 łyżeczki na pól szklanki wrzątku)
Z podanych składników upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 21 cm, wystudzić, przekroić na dwa krążki.  Dolny krążek umieścić na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Biszkopt nasączyć polową herbaty. 

nadzienie:
  • 3 galaretki Winiary o różnych smakach: żółta, zielona, różowa; wcześniej przygotowane: rozpuszczone w szklance wody każda, stężałe
  • 2 duże kubki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • galaretka Pink Margarita Winiary
  • 3 łyżki cukru pudru
Przygotowane wcześniej galaretki pokroić w kostkę. Jogurt zmiksować z cukrem.  Galaretkę Pink Margarita wymieszać  z żelatyną i razem rozpuścić w szklance wody, przestudzić, wlać do jogurtu, zmiksować do połączenia się składników. Odstawić do momentu kiedy zacznie tężeć. Kostki galaretkowe ( odłożyłam trochę do dekoracji) ułożyć na biszkopcie, zalać tężejącym jogurtem, przykryć drugim krążkiem ciasta, naponczować pozostałą herbatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin. 

dekoracja:
  • bita śmietana
  • kokos
  • galaretka Blue Curacao Winiary
  • rybki z masy cukrowej 
  • galaretki, które pozostały z nadzienia
Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, boki odsypać kokosem. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do stężenia, ale pilnować, by całkiem nie zastygła.  Wokół brzegów tortu zrobić szprycą rozetki z bitej śmietany. Następnie ułożyć wkoło kostki zielonej galaretki. Wokół tortu na paterze też ułożyć kostki kolorowych galaretek. Tężejącą galaretkę niebieską wylać na środek. odstawić do stężenia. Rybki z masy cukrowej położyć bezpośrednio przed podaniem. 


3 komentarze:

  1. Piękny torcik, również uwielbiam taki z galaretkę.
    Wszystkiego najlepszego dla solenizanta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie torciki i ja lubię a ten staw cudo

    OdpowiedzUsuń