Ciasto w sam raz do upieczenia "przy obiedzie". Robi się je szybko, nie trzeba wielu składników. W smaku i konsystencji jest jak ucierane, choć sposób wykonania znacznie szybszy i przyjemniejszy. Wychodzi dość wysokie, miękkie i nie jest suche. Można użyć dowolnych owoców, ja dałam borówkę amerykańską, rabarbar i banana. Przepis pochodzi z bloga Magiel Kuchenny.
Składniki:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 1 mały proszek do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
- owoce
Jajka zmiksować z cukrem do białości, dodać mąkę z proszkiem i olej. miksować na gładko. Wylać do blaszki (użyłam 24*24 cm), ułożyć owoce. Piec w 175*C do suchego patyczka (niecałą godzinę).
pycha:)
OdpowiedzUsuńA gdyby dodać nie 8 a 4 jajka?
OdpowiedzUsuńwtedy będziesz miała 4 jaja do przodu, a jak dasz tylko 2 jaja to 6 do przodu a jak nie dasz wcale jaj to masz 8 do przodu -warto
Usuńnie wiem, nie próbowałam.
OdpowiedzUsuń