Taki oto torcik powędrował z nami na urodziny mojego chrześniaka Wiktorka. Mały jest fanem galaretek, więc o innej wersji tortu nawet nie myślałam. Trochę zabawy było z rybkami, ( bo niestety kiedy Bóg rozdawał to zamiast w kolejce po zdolności plastyczne to dwa razy stanęłam w tej po nerwy i upór) ale w końcu jakoś się udało za piątym podejściem. A przy okazji miałam możliwość wykorzystania nowych galaretek Winiary. Przepis dodaję do konkursu " Zaskocz wszystkich tropikalnymi galaretkami Winiary"
Składniki:
biszkopt:
- 1/3 szklanki maki pszennej
- 1/3 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- do nasączenia: pół szklanki granulowanej herbaty o smaku cytrynowym, rozpuszczonej ( 2 łyżeczki na pól szklanki wrzątku)
Z podanych składników upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 21 cm, wystudzić, przekroić na dwa krążki. Dolny krążek umieścić na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Biszkopt nasączyć polową herbaty.
nadzienie:
- 3 galaretki Winiary o różnych smakach: żółta, zielona, różowa; wcześniej przygotowane: rozpuszczone w szklance wody każda, stężałe
- 2 duże kubki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki żelatyny
- galaretka Pink Margarita Winiary
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowane wcześniej galaretki pokroić w kostkę. Jogurt zmiksować z cukrem. Galaretkę Pink Margarita wymieszać z żelatyną i razem rozpuścić w szklance wody, przestudzić, wlać do jogurtu, zmiksować do połączenia się składników. Odstawić do momentu kiedy zacznie tężeć. Kostki galaretkowe ( odłożyłam trochę do dekoracji) ułożyć na biszkopcie, zalać tężejącym jogurtem, przykryć drugim krążkiem ciasta, naponczować pozostałą herbatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
dekoracja:
- bita śmietana
- kokos
- galaretka Blue Curacao Winiary
- rybki z masy cukrowej
- galaretki, które pozostały z nadzienia
Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, boki odsypać kokosem. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić do stężenia, ale pilnować, by całkiem nie zastygła. Wokół brzegów tortu zrobić szprycą rozetki z bitej śmietany. Następnie ułożyć wkoło kostki zielonej galaretki. Wokół tortu na paterze też ułożyć kostki kolorowych galaretek. Tężejącą galaretkę niebieską wylać na środek. odstawić do stężenia. Rybki z masy cukrowej położyć bezpośrednio przed podaniem.
Piękny torcik, również uwielbiam taki z galaretkę.
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego dla solenizanta :)
dziękuję w jego imieniu:)
Usuńtakie torciki i ja lubię a ten staw cudo
OdpowiedzUsuń