Robiłam już podobny tort tiramisu i wtedy został zjedzony na jednym posiedzeniu. Dziś zrobiłam go ponownie na prośbę mojej czytelniczki, Pani Agnieszki. Pozmieniałam w nim trochę, bo nie lubię robić dwa razy tego samego, ale sposób wykonania o który jej chodziło pozostał taki sam. Dzisiejsza wersja to tiramisu z likierem kawowym, nutą cytryny i wiśniami z frużeliny. Taki tort wbrew pozorom robi się bardzo prosto i szybko. I szybko znika, bo nie było go już po piętnastu minutach.
Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
na krem:
- 250 g mascarpone
- 300 ml śmietanki kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- skórka otarta z cytryny
dodatkowo:
- 1 szklanka kawy zaparzonej, posłodzonej i wystudzonej
- 3 kieliszki likieru kawowego
- 3-4 łyżki kakao
- frużelina lub konfitura wiśniowa
- płatki gorzkiej czekolady
Poniżej przedstawiam przepis krok po kroku, wraz ze zdjęciami, ponieważ wiele osób pytało o technikę zwijania. Mam nadzieję, że teraz będzie klarowniej.
Z podanych składników upiec biszkopt. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe paski.
Kawę odcedzić od fusów i połączyć z likierem. Dokładnie nasączyć każdy pasek ciasta.
Następnie posypać biszkopt kakao, za pomocą siteczka.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie miksując dodawać partiami mascarpone oraz skórkę z cytryny. Mój krem był dość gęsty, ale jeśli będzie potrzeba, można dodać łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w odrobinie wody.
Krem rozsmarować na paskach ciasta, trochę odłożyć do posmarowania boków.
Pierwszy pasek ciasta zwinąć w roladkę.
Ustawić pionowo na paterze.
Kolejny pasek zwinąć wkoło pierwszego
Tak samo postąpić z trzecim paskiem ciasta.
Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta. Boki posypać płatkami czekolady, wierzch posypać kakao. Na górę położyć wiśnie. Schłodzić.
super pomysł:)
OdpowiedzUsuńoooooo bardzo super pomysł:)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś "zawijany" tort z innym nadzieniem, Twoje tiramisu wygląda zachwycająco, pewnie wspaniale smakuje:)
OdpowiedzUsuńdziekuję. nam smakował baardzo, jak każde tiramisu zresztą...
Usuńsuper bardzo dziekuję jak zrobię to się wypowiem,tylko mam pytanie można czyms zamienic ten likier kawowy??
OdpowiedzUsuńtak, możesz dac amaretto, likier pomarańczowy też jest dobry. ewentualnie wódke
UsuńImponujący! Naprawdę, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńTiramisu pod każdą postacią... <3 !!!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny sposób tworzenia - zdecydowanie wypróbuję przy kolejnej okazji pieczenia tortu, zwłaszcza że przepis na krem jest prawie identyczny jak mój do Tortu królewskiego :):) a miałem właśnie się brać za roladę biszkoptową - a ten sposób bardzo mi się spodobał. Będzie doskonałym tortem na dzień Matki i nazwę go "Tortem Klementynki" pomyślę też nad specjalnym zdobieniem :) - pozdrawiam rosiimanifo
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło, a taki sposób polecam, bo jest efektowny i mimo skomplikowanego wyglądu, robi się go prosto i szybko, pozdrawiam!
UsuńSuper! Moj Tata ma dzis akurat urodziny, zrobie mu jutro super niespodzianke jak do nas zawita, wielkie dzieki :)
OdpowiedzUsuńMam zamiar zwilzyc biszkopt mlekiem (zawsze tak robie, bo za alkoholem nie przepadam,a tym bardziej teraz jako mama karmiaca), przeloze dzemem truskawkowym, reszte zostawie jw. Mysle,ze bedzie ok i wszystko sie uda.
Tylko pytanie, jak duza byla Twoja blaszka na biszkopt, taka plaska- najwieskza z piekarnika?
Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrowienia! Ewa
Ewo, robiłam na takiej dużej zsuwanej, mniejszej niż ta z piekarnika. Tata na pewno się ucieszy:) Napisz jak wyszło, zrób zdjęcie, dodaj karteczkę z napisem "z domowej cukierenki " i wyślij do mnie, bo trwa jeszcze konkurs:) zapraszam
UsuńDzieki bardzo za szybka odpowiedz. cos pokombinuje :) Tata przyjedzie w niedziele jednak, wiec mam jutro dzien na pieczenie. Ewa
UsuńTort wyszedl super, zrobilam jak mowilam- do masy smietanowo-serowej dodalam jeszcze wanilii,Tacie sie bardzo podbalo :) Polecam moja alternatywe, jesli np ktos nie ma wszystkich skladnikow, lub nie lubi ww. Jeszcze raz dzieki za przepis. Pozdrawiam.
UsuńPS
Nie moge wziac udzialu w konkursie,bo biszkopt pieklam ze swojego przepisu, mialam tylko duza blaszke, nadajaca sie na ten tort i balam sie,ze z 5 jajek wyjdzie mi za cienki. Ewa
WITAM.ROBIŁAM TEGO TORTA I JEST SUUUUPER!!!I SMAKOWO I WYGLĄDEM ZACHWYCA!!ALE JA DO KREMU DODAŁAM ŁYŻKE ZELATYNY GDYZ SIE BAŁAM ZE BEDZIE SIE ŻLE KROIŁO I NASTEPNYM RAZEM JAK BEDE ROBIĆ TEZ DODAM BO LEPIEJ WIĄZE MASE:)POLECAM!!!
Usuń