zwijany tort tiramisu



Robiłam już podobny tort tiramisu i wtedy został zjedzony na jednym posiedzeniu. Dziś zrobiłam go ponownie na prośbę mojej czytelniczki, Pani Agnieszki. Pozmieniałam w nim trochę, bo nie lubię robić dwa razy tego samego, ale sposób wykonania o który jej chodziło pozostał taki sam. Dzisiejsza wersja to tiramisu z likierem kawowym, nutą cytryny i wiśniami z frużeliny. Taki tort wbrew pozorom robi się bardzo prosto i szybko. I szybko znika, bo nie było go już po piętnastu minutach.


Składniki:
na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • skórka otarta z cytryny
dodatkowo:
  • 1 szklanka kawy zaparzonej, posłodzonej i wystudzonej
  • 3 kieliszki likieru kawowego
  • 3-4 łyżki kakao
  • frużelina lub konfitura wiśniowa
  • płatki gorzkiej czekolady




Poniżej przedstawiam przepis krok po kroku, wraz ze zdjęciami, ponieważ  wiele osób pytało o technikę zwijania. Mam nadzieję, że teraz będzie klarowniej.


Z podanych składników upiec biszkopt. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Następnie biszkopt przekroić wzdłuż na 3 równe paski.
Kawę odcedzić od fusów i połączyć z likierem. Dokładnie nasączyć każdy pasek ciasta.
Następnie posypać biszkopt kakao, za pomocą siteczka.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie miksując dodawać partiami mascarpone oraz skórkę z cytryny. Mój krem był dość gęsty, ale jeśli będzie potrzeba, można dodać łyżeczkę żelatyny, rozpuszczoną w odrobinie wody.
Krem rozsmarować na paskach ciasta, trochę odłożyć do posmarowania boków.

Pierwszy pasek ciasta zwinąć w roladkę.
Ustawić pionowo na paterze.
Kolejny pasek zwinąć wkoło pierwszego
Tak samo postąpić z trzecim paskiem ciasta.
Pozostałym kremem posmarować boki i wierzch ciasta. Boki posypać płatkami czekolady, wierzch posypać kakao. Na górę położyć wiśnie. Schłodzić.

15 komentarzy:

  1. oooooo bardzo super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś "zawijany" tort z innym nadzieniem, Twoje tiramisu wygląda zachwycająco, pewnie wspaniale smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję. nam smakował baardzo, jak każde tiramisu zresztą...

      Usuń
  3. super bardzo dziekuję jak zrobię to się wypowiem,tylko mam pytanie można czyms zamienic ten likier kawowy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, możesz dac amaretto, likier pomarańczowy też jest dobry. ewentualnie wódke

      Usuń
  4. Imponujący! Naprawdę, coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tiramisu pod każdą postacią... <3 !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny sposób tworzenia - zdecydowanie wypróbuję przy kolejnej okazji pieczenia tortu, zwłaszcza że przepis na krem jest prawie identyczny jak mój do Tortu królewskiego :):) a miałem właśnie się brać za roladę biszkoptową - a ten sposób bardzo mi się spodobał. Będzie doskonałym tortem na dzień Matki i nazwę go "Tortem Klementynki" pomyślę też nad specjalnym zdobieniem :) - pozdrawiam rosiimanifo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mi miło, a taki sposób polecam, bo jest efektowny i mimo skomplikowanego wyglądu, robi się go prosto i szybko, pozdrawiam!

      Usuń
  7. Super! Moj Tata ma dzis akurat urodziny, zrobie mu jutro super niespodzianke jak do nas zawita, wielkie dzieki :)
    Mam zamiar zwilzyc biszkopt mlekiem (zawsze tak robie, bo za alkoholem nie przepadam,a tym bardziej teraz jako mama karmiaca), przeloze dzemem truskawkowym, reszte zostawie jw. Mysle,ze bedzie ok i wszystko sie uda.
    Tylko pytanie, jak duza byla Twoja blaszka na biszkopt, taka plaska- najwieskza z piekarnika?
    Z gory dzieki za odpowiedz. Pozdrowienia! Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo, robiłam na takiej dużej zsuwanej, mniejszej niż ta z piekarnika. Tata na pewno się ucieszy:) Napisz jak wyszło, zrób zdjęcie, dodaj karteczkę z napisem "z domowej cukierenki " i wyślij do mnie, bo trwa jeszcze konkurs:) zapraszam

      Usuń
    2. Dzieki bardzo za szybka odpowiedz. cos pokombinuje :) Tata przyjedzie w niedziele jednak, wiec mam jutro dzien na pieczenie. Ewa

      Usuń
    3. Tort wyszedl super, zrobilam jak mowilam- do masy smietanowo-serowej dodalam jeszcze wanilii,Tacie sie bardzo podbalo :) Polecam moja alternatywe, jesli np ktos nie ma wszystkich skladnikow, lub nie lubi ww. Jeszcze raz dzieki za przepis. Pozdrawiam.
      PS
      Nie moge wziac udzialu w konkursie,bo biszkopt pieklam ze swojego przepisu, mialam tylko duza blaszke, nadajaca sie na ten tort i balam sie,ze z 5 jajek wyjdzie mi za cienki. Ewa

      Usuń
    4. WITAM.ROBIŁAM TEGO TORTA I JEST SUUUUPER!!!I SMAKOWO I WYGLĄDEM ZACHWYCA!!ALE JA DO KREMU DODAŁAM ŁYŻKE ZELATYNY GDYZ SIE BAŁAM ZE BEDZIE SIE ŻLE KROIŁO I NASTEPNYM RAZEM JAK BEDE ROBIĆ TEZ DODAM BO LEPIEJ WIĄZE MASE:)POLECAM!!!

      Usuń