niedziela, 29 września 2013

aroniowa krajanka z kokosem


Nie przypuszczałam, że aronia nadaje się do ciasta. Wydawało mi się, że jest zbyt cierpka. Zaryzykowałam, pokombinowałam i wyszło nawet ciekawe ciasto. Cierpkość aronii jest ledwie wyczuwalna, niektórzy nawet nie zorientowali się i myśleli, że to borówki. A w połączeniu z kokosem smakuje bardzo ciekawe. Aronii w tym roku dostatek, więc spróbujcie.

Składniki:
na ciasto:
  • 3 szklanki mąki 
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na nadzienie :
  • 200 g kokosu 
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 białka
  • szczypta soli
na aronię:
  • 1,5 l aronii
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy
Aronię przygotować dzień wcześniej. Umyć, włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i wlać sok. Gotować na małym ogniu jak na dżem, aż sok odparuje (moje aronie były bardzo soczyste więc odlałam słoiczek soku). Odstawić.
Składniki ciasta zagnieśc na gładkie ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Większą częścią wyłożyć dno blaszki o wymiarach 24*24 cm i umieścić na godzinę w lodówce, mniejszą część umieścić w zamrażalniku.
Białka ubić na sztywno z solą i cukrem pudrem. Ubijając dodawać na przemian kokos i śmietanę.
Na ciasto wyłożyć aronię, przykryć masą kokosową a następnie zetrzeć resztę ciasta. Piec w 175*C około 50 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasto i masę kokosową pochodzi stąd (klik)

4 komentarze:

  1. Wygląda pysznie..aronię wystarczy na dobę zamrozić i wtedy już nie będzie taka cierpka..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za cenną radę, nie wiedziałam:)

      Usuń
  2. Do schrupania jeden krok :) Na moim blogu czeka na Ciebie nominacja Liebster blog :) Zapraszam i Pozdrawiam :)
    http://www.pluminthekitchen.com/p/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up