dyniowy sernik z pomarańczową nutką


W tamtym roku postanowiłam sobie, że posadzę dynię, zrobie z niej zupę, dżem i sernik. Zupa była pyszna, aczkolwiek przesadziłam torchę z ostrością, dżem taki sobie ale sernik wyszedł pyszny. Zamiast klasycznego puree z dyni dodałam do niego domowej roboty dżem dyniowy z pomarańczą, któy dostałam od przyjaciółki. Sernik miał dzięki niemu ciekawy kolor i specyficzny smak skórki pomarańczowej. Zdziwiła mnie jego konsystencja, zwarta ale kremowa. Obawiałam się trochę sernika typu "wrzuć wszystko do miski i wymieszaj", w dodatku bez tłuszczu, ale wyszło nadzwyczaj dobrze: sernik ani nie pękł ani nie opadł. Wierzch posmarowałam zagęszczonym mlekiem z tubki i posypałam solonymi orzeszkami. Jak dla mnie to najlepszy sernik ostatnich czasów. A tak na marginesie zdradzę, że na niedzielę planuję kolejny, ale całkiem z innej beczki. 

Składniki:
na ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki razem zagnieść. Ciastem wylepić formę o średnicy 26 cm i umieścić w lodówce na minimum godzinę. Schłodzony spód podpiec przez 15 minut w 175*C i wystudzić. W tym czasie przygotować masę serową.

na masę serową:    (inspiracja)
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 250 g dżemu dyniowo-pomarańczowego (lub puree z dyni)
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować. Wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Poniżej blaszki wstawić metalowy garnuszek z wodą. Ustawić piekarnik na 160*C i piec około 80 minut. Sernik po upieczeniu zostawić w piekarniku a kiedy wystygnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin.

na wierzch:
  • 50 g mleka zagęszczonego z tubki
  • garść solonych orzeszków
Wierzch sernika posmarować mlekiem i posypać posiekanymi orzeszkami. 

5 komentarzy:

  1. ale cudowny, jaki ma super kolorek i strukturę. Ja posadziłam dynię w zeszłym roku i była zupa, placuszki, kopytka, bułeczki, drożdżowe dyniowe, tylko sernika mi zabrakło, w tym roku muszę się koniecznie za jakiś zabrać, Twój bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Dziś pieczemy :)

    OdpowiedzUsuń