Nadszedł wreszcie czas, kiedy mogę się podzielić z Wami przepisem na najlepszą chałkę jaką kiedykolwiek jadłam. Nie żebym wcześniej nie chciała, bo choć piekę ją od około dwóch lat to nigdy nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Nadchodzą chłodniejsze dni i wieczory a kromeczka chałki z dżemem i szklanką mleka będzie świetną receptą na jesienną chandrę. Chałka z tego przepisu jest smaczna na drugi a nawet trzeci dzień.
Z podanej porcji wychodzą dwie chałki wielkości keksówki.
Składniki:
- 900 g mąki
- 100 g cukru
- 30 g drożdży
- 400 ml letniego mleka
- 1 duża łyżeczka soli
- 100 g masła
- 3 jajka
W mleku rozpuścić drożdże. Masło roztopić. Mąkę, mleko z drożdżami, cukier i sól wymieszać. Najlepiej ręką. Podczas wyrabiania dodać jajka a na końcu przestudzone masło. Wyrabiać około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić na dwie godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na połowę. Każdą połowę podzielić na 3 części, uformować wałki i zapleść jak warkocze. Włożyć do keksóek i odstawić jeszcze na pół godziny. W tym czasie przygotować kruszonkę.
na kruszonkę:
- 1 łyżka zimnego masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- szczypta cynamonu
- 1 żółtko
- do posmarowania jedno jajko
Wszystkie składniki zagnieść palcami. Jajko roztrzepać i posmarować nim chałki. Posypać kruszonką. Piec w 180*C około pół godziny.
wow! wspaniała! chętnie zjadłabym kawałek...
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, wygląda rewelacyjnie, do tego dżemik domowej roboty, szklanka mleka i od razu tak jakoś cieplej na duszy :)
OdpowiedzUsuńChałka idealna o każdej porze ;D
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięta:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, lubię chałkę w końcu muszę zrobić ją sama w domu:)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie bo jest pyszna!
UsuńŻółtko dodajemy do kruszonki?
OdpowiedzUsuńTak
OdpowiedzUsuńMozna upiec w wiekszej blaszce jako jedno prostokątne ciasto? Blaszka 23/26? Pani Magdaleno na szybko poproszę linka do SPRAWDZONEGO i zawsze udającego się sernika, piernika i makowca- na święta
OdpowiedzUsuń