Święta nie mogą się obejść bez drobnych kruchych ciasteczek. Obok pierniczków są one u nas obowiązkowe, rezygnujemy z jednej blachy ciasta na rzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie.
Składniki na około 120 ciasteczek:
na ciasto:
- 350 g mąki + do podsypywania
- 220 g masła
- 2 żółtka
- łyżka cynamonu
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
na krem:
- 125 g masła
- 65 ml mleka
- 70 g cukru
- 1 szklanka mleka w proszku
- łyżka wódki
dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
Składniki ciasta posiekać, szybko zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około 10 minut. Wystudzić.
Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Na końcu dodać wódkę. Ciasteczka smarować kremem i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać ciastka przez siteczko.
Skusiłam się zrobić te ciasteczka.W smaku pyszne ale robienie ich to istny koszmar!!!
OdpowiedzUsuńDlaczego? Mi sie bardzo dobrze pracowalo z tym ciastem, musi tylko być porządnie schlodzone.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :o)
OdpowiedzUsuńCiasteczka w połączeniu z tym kremem.Geeenialne!Gratuluję pomysłu :)Łatwe w zrobieniu i bezproblemowe.Polecam dodaję do swoich ulubionych i dziękuję.
OdpowiedzUsuńMożna pominąć wódkę w kremie? Nie przepadam za alkoholizowanymi kremami...
OdpowiedzUsuńMożna, wódka jest bardziej dla utrzymania kremu dłużej.b
UsuńJak dlugo moga ciasteczka leżeć po zrobieniu bez alkoholu?
UsuńIdealne na święta, na rodzinny stół. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Madziu robiłam ciasteczka na święta i wyszły rewelacyjne. Z ciastem się super pracowało, szybkie do wykonania i obłędnie pachnące cynamonem. Muszę je zrobić tym razem z podwójnej porcji bo nie zdążyłam zdjęcia cyknąć. Przełożyłam je konfiturą ale teraz zrobię też z Twoim kremem. Zresztą te ciasteczka są tak dobre, że nie trzeba ich niczym przekładać. Pozdrawiam bieniaszka
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie spróbować je zrobić w tym roku, jako coś nowego wna moim stole :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka obłędnie delikatne,rozpływają się w ustach......
OdpowiedzUsuńprzepis brzmi prze smacznie ;) jak długo można przechowywać ciasteczka ?
OdpowiedzUsuńciasteczka boskie....rewelacyjne ciasto....:)
OdpowiedzUsuń