Ten piernik to jeden z moich pewniaków- zawsze się udaje. Pięknie wyrasta i jest pulchniutki. A dodatkową jego zaletą jest to, że długo pozostaje świeży i wilgotny. Ja upiekłam go na wyjazd nad morze a potem na miejscu pokroiłam na kromeczki i posmarowałam je powidłami. Nie wyschnął nawet trzeciego dnia, chociaż stał na stole bez przykrycia.
*na dużą keksówkę
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 250 g masła lub margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżki kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżeczki cynamonu
Mleko, kakao, masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, przyprawą i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około godziny w 180*C.
Jaki puszysty;) super przepis
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
www.naturalnemetody.blogspot.com