francuska tarta z owocami


Banalna w przygotowaniu tarta na szybko. Przypadkiem kupiłam okrągły płat ciasta francuskiego i zamiast pasztecików z parówką wyszła tarta z bitą śmietaną. Wystarczy dodać ulubione owoce sezonowe i gotowe. 

Składniki:
  • płat ciasta francuskiego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jagody, banany, morele, poziomki, czereśnie
Ciasto francuskie przełożyć do wysmarowanej masłem foremki na tartę (u mnie o średnicy 27 cm), lekko docisnąć do boków i nakłuć widelcem. Upiec na złoto w 200*C i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i wyłożyć na upieczone ciasto. Na wierzchu położyć wcześniej przygotowane owoce. 
Najlepiej śmietanę i owoce wyłożyć na ciasto tuż przed podaniem, aby ciasto pozostało chrupiące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz