To mój ulubiony deser. Wyjście awaryjne na wypadek niespodziewanych gości. Można go podać na zimno z bitą śmietaną lub na ciepło tylko z owocami. W obu wersjach jest pyszny. A do tego łatwy do zrobienia i tani.
Składniki:
na 6 pucharków:
- 1 litr mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
- 3 łyżki cukru
- 1 paczka biszkoptów
- 1 szklanka wystudzonej posłodzonej kawy
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- owoce (jagody, banany, żółte śliwki, czereśnie, nektarynki)
- ewentualnie odrobina alkoholu
Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i cukier. Wlać na gotujące się mleko i zagotować aż zgęstnieje. Do pucharków nałożyć po łyżce budyniu. Biszkopty moczyć w kawie (można dodać alkoholu) i układać na budyniu. Owoce pokroić i dodać do deseru. Przykryć kolejną warstwą budyniu, biszkoptów aż do wyczerpania składników. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i udekorować nią wystudzony deser. Przed podaniem dodać owoce.
Interesujący ten deser, wygląda ciekawie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.