poniedziałek, 21 lipca 2014

ciasto kawowe z czekoladą





Kawy nie pijam, parzona jest dla mnie nie do przełknięcia. Rozpuszczalną raz na ruski rok zrobię, ale nigdy nie dopiję do końca. Naszło mnie jednak o dziwo na ciasto kawowe, więc upiekłam. Przepis jak zwykle wymyślony w trakcie. Biszkopt, czekoladowo-kawowy krem ganache i bita śmietana. I duuużo kawy. Dla kawoszy w sam raz. 
*ponieważ ciasto miało jechać ze mną w upale dość daleko, bitą śmietanę potraktowałam odrobiną żelatyny. W "domowych" warunkach nie musicie tego robić. 

Składniki (blaszka 24*24 cm):
na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypa soli
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (przetartej przez sitko)
na krem:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 200 g czekolady deserowej
  • 1 duża łyżka kawy mielonej
na wierzch:
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
  • 2 łyżki kokosu
do nasączenia:
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)
  • kieliszek wódki
Krem:
Śmietankę wlać do rondelka, wsypać kawę i doprowadzić do wrzenia (ale nie gotować). Zdjąć z ognia, wrzucić połamaną czekoladę i mieszać rózgą aż się rozpuści. Wystudzić, wstawić do lodówki na minimum 5-6 godzin. 
Biszkopt:
Zimne białka ubić z cukrem i solą na sztywno a następnie nadal ubijając wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kawą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć kawą i umieścić powtórnie w blaszce. 
Krem czekoladowy wyjąć z lodówki i ubić mikserem na puszysto. Wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem, naponczować. Kremówkę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i wyłożyć na ciasto. Posypać kokosem. Przechowywać w lodówce. 


5 komentarzy:

  1. Świetne ciasto. Zawsze podziwiam jak uda się komuś stworzyć tak równe warstewki. Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja:) ciacho idealne do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. no fajnie ci wyszło.
    Zjadlabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja lubię kawę. Choć jeszcze bardziej lubię kawowe słodkości :) Pysznie wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Warstwa kawowa naprawdę dodaje świetnego smaku! Do biszkopta dodatkowo dodałam jeszcze mak, również fajnie smakował.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up