Kawy nie pijam, parzona jest dla mnie nie do przełknięcia. Rozpuszczalną raz na ruski rok zrobię, ale nigdy nie dopiję do końca. Naszło mnie jednak o dziwo na ciasto kawowe, więc upiekłam. Przepis jak zwykle wymyślony w trakcie. Biszkopt, czekoladowo-kawowy krem ganache i bita śmietana. I duuużo kawy. Dla kawoszy w sam raz.
*ponieważ ciasto miało jechać ze mną w upale dość daleko, bitą śmietanę potraktowałam odrobiną żelatyny. W "domowych" warunkach nie musicie tego robić.
Składniki (blaszka 24*24 cm):
na biszkopt:
- 5 jajek
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypa soli
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (przetartej przez sitko)
na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 200 g czekolady deserowej
- 1 duża łyżka kawy mielonej
na wierzch:
- 300 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć)
- 2 łyżki kokosu
do nasączenia:
- 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)
- kieliszek wódki
Krem:
Biszkopt:
Zimne białka ubić z cukrem i solą na sztywno a następnie nadal ubijając wrzucać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z kawą i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić (najlepiej upiec dzień wcześniej) i przekroić na dwa blaty. Dolny blat nasączyć kawą i umieścić powtórnie w blaszce.
Krem czekoladowy wyjąć z lodówki i ubić mikserem na puszysto. Wyłożyć na biszkopt i przykryć drugim blatem, naponczować. Kremówkę ubić z cukrem, dodać żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i wyłożyć na ciasto. Posypać kokosem. Przechowywać w lodówce.
Świetne ciasto. Zawsze podziwiam jak uda się komuś stworzyć tak równe warstewki. Super!
OdpowiedzUsuńrewelacja:) ciacho idealne do kawy:)
OdpowiedzUsuńno fajnie ci wyszło.
OdpowiedzUsuńZjadlabym kawałek.
A ja lubię kawę. Choć jeszcze bardziej lubię kawowe słodkości :) Pysznie wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńWarstwa kawowa naprawdę dodaje świetnego smaku! Do biszkopta dodatkowo dodałam jeszcze mak, również fajnie smakował.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)