placuszki jogurtowe


Ostatnio na blogu pojawia się coraz więcej słodkich dań, szczególnie placuszków. Często z nimi kombinuję na różne sposoby, bo córeczka je uwielbia. Dziś na podwieczorek zrobiłam je z dodatkiem jogurtu owocowego. Były lekkie, cieniutkie i delikatne. Podałam je z owocami i jej ulubionym dżemem. Takie danko to wbrew pozorom chwilka roboty a na pewno skusi niejednego małego niejadka. 

Składniki:
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2 małe kubki jogurtu owocowego
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki: owoce, dżem, serek
Jajka roztrzepać rózgą, dodać jegurt, cukier, mleko i mąkę. Wymieszać na jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki. Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców, dżemem lub serkiem. 

3 komentarze:

  1. U Ciebie nawet zwykłe placuszki wyglądają tak świeżo i apetycznie, że nie moge się na nie napatrzyć

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama często robię synkowi raz z jabłuszkiem,to z bananem,naktarynką,borówkami,jagodami itp

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze robie placuszki na mleku z roznymi dodatkami Niedawno zrobilam wlasnie na jogurcie i tak nasiakly tluszczem ze nie dalo sie zjesc ze smakiem

    OdpowiedzUsuń