Porządny kawał pikantnego mięcha to idealne danie dla faceta. Mój bardzo lubi żeberka.
Składniki:
- 1 kg żeberek kątów
- 2 cebule
- 3 gałązki selera
- nać cebuli
- liście laurowe
- ziele angielskie
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej mięsa
- pieprz
- kolendra
- ostra i słodka papryka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
Mięso opłukać i pokroić na porcje. Przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól zmiękczającą wymieszać z olejem i natrzeć mięso. Odstawić na dwie godziny do lodówki. Cebulę pokroić w krążki. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, obłożyć liśćmi selera, nacią i cebulą. Piec w zamkniętym naczyniu około 90 minut w 200*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz