Ostatnio na blogu pojawia się coraz więcej słodkich dań, szczególnie placuszków. Często z nimi kombinuję na różne sposoby, bo córeczka je uwielbia. Dziś na podwieczorek zrobiłam je z dodatkiem jogurtu owocowego. Były lekkie, cieniutkie i delikatne. Podałam je z owocami i jej ulubionym dżemem. Takie danko to wbrew pozorom chwilka roboty a na pewno skusi niejednego małego niejadka.
Składniki:
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 250 g mąki
- 2 małe kubki jogurtu owocowego
- 2 łyżki cukru
- olej do smażenia
- ulubione dodatki: owoce, dżem, serek
Jajka roztrzepać rózgą, dodać jegurt, cukier, mleko i mąkę. Wymieszać na jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażyć niewielkie placuszki. Podawać posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionych sezonowych owoców, dżemem lub serkiem.
U Ciebie nawet zwykłe placuszki wyglądają tak świeżo i apetycznie, że nie moge się na nie napatrzyć
OdpowiedzUsuńSama często robię synkowi raz z jabłuszkiem,to z bananem,naktarynką,borówkami,jagodami itp
OdpowiedzUsuńZawsze robie placuszki na mleku z roznymi dodatkami Niedawno zrobilam wlasnie na jogurcie i tak nasiakly tluszczem ze nie dalo sie zjesc ze smakiem
OdpowiedzUsuń