Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem.
Składniki:
- 6 nóżek z królika
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 300 g kurek
- szklanka kwaśnej śmietany
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- cebula
- 2 łodygi kopru
- 2-3 liście selera
- sól, pieprz
- ostra i słodka papryka
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kolendra
- smalec
- 2 łyżki oleju
Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami i olejem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz