poniedziałek, 26 stycznia 2015

marokańska zupa z kurczakiem


Bardzo smaczna zupa, mocno wyraźna w smaku, dość ostra, wyrazista i bardzo pożywna. Idealna na zimę ale nie tylko, na pewno zasmakuje wielbicielom pikantnych smaków. 

Składniki:
  • pierś z kurczaka
  • puszka pomidorów krojonych
  • puszka fasoli
  • 2 litry rosołu
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • kilka posiekanych gałązek świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz
  • tłuczona kolendra
  • pieprz cayenne
  • łyżka mąki
Pierś pokroić w paseczki. W rondlu rozgrzać połowę oleju, wrzucić mięso i podsmażyć a następnie zdjąć z rondla i odłożyć na bok. Dodać resztę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i podsmażyć. Dodać mąkę i mieszać aż będzie złota. Zalać zimnym bulionem i szybko rozmieszać. Dodać pomidory,ryż, ketchup, kolendrę, posolić. Gotować około 20-30 minut. Na końcu dodać fasolę z puszki i doprawić zupę. 

6 komentarzy:

  1. Ooo, ta zupa na pewno jest pyszna, przeczytałam listę składników i to musi dawać świetną całość.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj wypróbowałam , jest pyszna .Razem z pomidorami dodałam szklankę ,własnej roboty ,soku pomidorowego , dla podkreślenia smaku pomidorów .W okresie ,kiedy za oknem plucha i do lata jeszcze daleko świetnie rozgrzewa a jednocześnie przypomina czas wakacji;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna zupa, uzależniłem się ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. bedzie dziś na obiad, wyglada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up