i krótki wywiad o moich książkach dla wgmedia.eu
Po przepisy na ciasto na miodzie sięgam, kiedy zależy mi na dużym, podzielnym cieście, które spokojnie może postać kilka dni nie tracąc świeżości. Takim ciastem jest właśnie "Ukrainka"- kakaowo miodowe blaty przełożone budyniem i polane domową polewą. Zrobiłam je na spotkanie rodzinne, na którym miało spore wzięcie a wszyscy dziwili się, że chciało mi się piec aż pięć placków osobno. Dla mnie to pestka, choć akurat wałkowanie tego trochę szargało moją cierpliwość ale koniec końców się udało a ciasto wyszło smaczne. Na święta przepis będzie jak znalazł- można upiec kilka dni przed i mamy z głowy:)
A na chwilę odbiegając od przepisu zachęcam do przeczytania wywiadu, którego udzieliłam lokalnemu portalowi, tuż po wydaniu mojej drugiej książki. Możecie do przeczytać tutaj: klik
Składniki:
na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki miodu
- 3 jajka
- 50 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- łyżeczka sody
na krem:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- litr mleka
- 300 g masła
na polewę:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wrzątku
- 3 łyżki startych orzechów włoskich
Jajka rozbełtać z misce, dodać kakao, miód, sodę i masło. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać aż wszystko całkiem się połączy. Wystudzić. Mąkę wysypać na stolnicę, wlać wystudzoną masę kakaową i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 równych kawałków o wymiarach mniej więcej 25*35 cm. Na każdym rozwałkować ciasto (będzie bardzo cieniutkie ). Każdy blat ciasta piec w 180*C około 7 minut. Wystudzić.
Przygotować krem: mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajka i cukier puder rozmieszać w mleku dokładnie, żeby nie było grudek. Przelać do garnka o grubym dnie i ugotować na budyń. Wystudzić. Miękkie masło rozetrzeć a następnie ucierając dodawać po łyżce budyniu. Kremem przekładać placki.
Kakao, masło i cukier puder zagotować, dodać wrzątek i mieszać energicznie aż powstanie gładka polewa. Polać wierzch ciasta i posypać orzechami. Ciasto przełożyć do pojemnika w wstawić do lodówki. Kroić najwcześniej następnego dnia.
Wieki nie jadłam tego ciasta... pamiętam, że mi smakowało ;)
OdpowiedzUsuń- strasznie pracochłonne! Pięć kawałków rozwałkować !Ale pewnie pyszne @
OdpowiedzUsuńCiasto pycha, właśnie pieką się placuszki. Ja bym nie powiedziała, że to ciasto jest pracochlonne. Rozwałkować kilka placków to jest dosłownie chwila, a potem tylko przekładać. Fajne jest bo ciasto mozna upiec wcześniej a na drugi dzień przełożyć tylko masą i na święta jak znalazł. Aldona
OdpowiedzUsuńa ja robię krem z kaszki mannej
OdpowiedzUsuń