Ciasto ptysiowe daje ma wiele możliwości zastosowania zarówno na słodko jak i wytrawnie. Najczęściej jadamy karpatkę, eklerki z budyniem lub ptysie z bitą śmietaną. Dziś podałam je również w słodkiej wersji, nadziane serem i jagodami. Nie były przesłodzone ale delikatne, lekkie, rozpływające się w ustach. Latem jak tylko pojawią się jagody na pewno powtórzę ten wypiek.
Składniki:
na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- szklanka mąki
- szczypta soli
na nadzienie:
- 500 g sera białego z wiaderka
- szklanka jagód leśnych (użyłam mrożonych)
- 200 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Wodę, masło i sól umieścić w rondelku, zagotować. Dodać przesianą mąkę i mieszając zaparzyć aż zrobi się gęsta jednolita masa. Wystudzić. Dodać jajka i zmiksować ciasto. Przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około kwadransa a następnie zmniejszyć temperaturę do 170*C i suszyć jeszcze kolejny kwadrans. Wystudzić i przekroić na połówki.
Jagody zasypać cukrem i chwilę gotować na małym ogniu (świeżych nie trzeba). Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ser wymieszać z wystudzonymi jagodami a następnie delikatnie połączyć z kremówką. nadziewać ptysie a gotowe posypać cukrem pudrem.
pysznie:) chętnie bym się poczęstowała:)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńA jaka ilość mąki - bo w składnikach jej brak
rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńAle cudownie wyglądają. Śliczny kolorek :D
OdpowiedzUsuńKolor mnie totalnie zaskoczył!
OdpowiedzUsuńMmm, z jagodami musiały być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuń