Naleśniki zawsze robiłam na bazie mleka ale kiedyś teściowa pokazała mi taki przepis. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie. Można je także zrobić bez dodatku cukru i wypełnić słonym nadzieniem. Polecam na kolację lub piątkowy obiad.
Składniki na około 10 sztuk:
- 2 jajka
- 230 g mąki
- 3/4 szklanki maślanki
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 3 łyżki cukru
- 50 ml oleju
- szczypta soli
- cukier puder z wanilią do posypania*
Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać resztę składników i całość wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Odstawić na kwadrans. Na patelni lub naleśnikarce upiec cienkie naleśniki i nadziać dowolnym farszem. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
* Do posypania naleśników użyłam cukru pudru z prawdziwą mieloną wanilią firmy Master Cook. Dotąd nie wiedziałam o takim produkcie a szkoda, bo do posypywania ciast i naleśników idealnie się nadaje. Nie polecam jednak do robienia lukru- wanilii jest tak dużo, że lukier wyjdzie brązowy. Taki cukier puder możecie kupić tutaj: klik
Naleśniki z pewnością były pyszne! :))
OdpowiedzUsuńO tak! Przepyszne!
UsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńNawet sobie nie wyobrażasz jak wielkiego smaka mi zrobiłaś :D
OdpowiedzUsuńTo nie pozostaje nic innego tylko zakasać rekawy:)
UsuńNigdy nie robiłam naleśników na maślance i wodzie gazowanej. Dodaję przepis do ulubionych:)
OdpowiedzUsuń