"U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..." śpiewaliśmy jako dzieci. U mojej babci wczoraj znów pachniało ciastem z jabłkami. Babcine ciasta zawsze przenoszą mnie do dzieciństwa. Ehhh szkoda, że tylko na niby. Babcia podzieliła się ze mną przepisem i dziś ja dzielę się nim z Wami.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto półkruche:
- 200 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru pudru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
- 2 kg obranych już jabłek
- 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
na krem budyniowy:
- 450 ml mleka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- łyżka kakao
- 200 g masła
- 3 łyżki startych orzechów włoskich
Składniki ciasta półkruchego zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około kwadransa.
Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć ciasto do blaszki i piec około 30 minut w 175*C.
Budyń rozrobić z cukrem w odrobinie mleka i ugotować na pozostałym mleku. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć najpierw samo a następnie dodawać po łyżce budyniu. Krem podzielić na połowę. Do jednej części dodać kakao i orzechy. Na wystudzone ciasto jabłkowe rozsmarować krem kakaowy, przykryć biszkoptem i posmarować białym kremem. Wierzch można posypać kakao.
Jaka wysoka i elegancka!
OdpowiedzUsuńjest błąd w ilości mąki w cieście półkruchym
OdpowiedzUsuń