Jeśli chodzi o ciasta z truskawkami to najbardziej lubię te proste, nieprzekładane i najlepiej z kruszonką. Dokładnie takie jak to ciasto piaskowe- zwarte, nie suche, dodatkiem chrupiącego kokosu. Takie prawdziwie babcine ciasto.
*foremka 23*28 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g truskawek
na kruszonkę:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- łyżka cukru
- 2 łyżki kokosu
Masło stopić w rondelku i wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółte i ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po żółtku. Wsypać mąkę, wlać masło i wszystko razem zmiksować na jednolite gęste ciasto. Przełożyć je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki pokroić na cząstki i ułożyć na cieście. Składniki kruszonki zagnieść i posypać ciasto po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około godziny. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Przydałby mi się kawałek do kawy:)
OdpowiedzUsuńKusisz :)
OdpowiedzUsuńhmmm pyszności :)
OdpowiedzUsuńCzy można piec to ciasto w prodiżu ?
OdpowiedzUsuń