Lekki, orzeźwiający torcik z dużą ilością owoców kiwi, dżemem kiwi i delikatną pianką. Nie jest przesłodzony a lekko kwaśny i świeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni.
*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki maki
- 1 duża łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na przełożenie:
- 350 ml kremówki
- 2 opakowania galaretki o smaku kiwi
- 300 g dżemu z kiwi
dodatkowo:
- 3 owoce kiwi
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier i dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem i piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty.
ależ wspaniale wygląda ten torcik! aż chciałoby się skosztować.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ;) Tak wiosennie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik. Dużo kiwi, a je uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPiękny ten torcik, ale bym zjadła kawałeczek albo dwa
OdpowiedzUsuńO kurde a;e super wygląda.
OdpowiedzUsuńA co z żółtkami?
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie. Smakuje zapewne obłędnie :) W najbliższym czasie chyba wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuń