środa, 24 lutego 2016

torcik kiwi



Lekki, orzeźwiający torcik z dużą ilością owoców kiwi, dżemem kiwi i delikatną pianką.  Nie jest przesłodzony a lekko kwaśny i świeży. Doskonale nada się na letnie upały a zanim one nadejdą to taki torcik wniesie trochę koloru w te szare i pochmurne dni.

*tortownica 21 cm
Składniki:
na biszkopt:


  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki maki
  • 1 duża łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na przełożenie:
  • 350 ml kremówki 
  • 2 opakowania galaretki o smaku kiwi
  • 300 g dżemu z kiwi
dodatkowo:
  • 3 owoce kiwi
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, Nadal ubijając dosypywać cukier i dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie połączyć, przełożyć ciasto do tortownicy wyścielonej papierem i piec w 180*C około 20-25 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa cienkie blaty. 
Dolny blat biszkopta ułożyć na talerzu, zapiąć wokół ciasta obręcz tortownicy lub rant. Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki ubitej śmietany odłożyć na wierzch ciasta. Kilka łyżek płynnej galaretki rozmieszać z dżemem. Resztę wlać do kremówki i zmiksować. Na blat biszkoptowy wyłożyć połowę pianki, wstawić na kilka minut do lodówki, następnie wyłożyć warstwę dżemu i resztę pianki. Przykryć całość drugą częścią biszkopta, posmarować odłożoną bita śmietaną. Przed podaniem tortu kiwi obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. 



7 komentarzy:

  1. ależ wspaniale wygląda ten torcik! aż chciałoby się skosztować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ;) Tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały torcik. Dużo kiwi, a je uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny ten torcik, ale bym zjadła kawałeczek albo dwa

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepięknie. Smakuje zapewne obłędnie :) W najbliższym czasie chyba wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up