Ziemniaki są coraz popularniejszym dodatkiem, już nie tylko do obiadu ale także do pieczywa a nawet deserów. Znamy pączki z ziemniakami, kluski z ziemniakami a nawet sernik z ziemniakami. A ja dzisiaj przedstawiam przepis na chleb z dodatkiem ziemniaków. Popularny był on w dawnych czasach w moim regionie- na Żywiecczyźnie. Wtedy dodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano w ten sposób mąkę. A chleb też na tym korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży.
Składniki na duży bochenek:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g gotowanych ziemniaków
- 40 g drożdży
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka kminku
- łyżeczka czarnuszki
- 4 łyżki oleju
Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 15 minut, następnie zmniejszyć grzanie do 180*C i piec jeszcze około 20 minut. Chleb będzie upieczony kiedy skórka od spodu będzie twarda.
O, nigdy nie słyszałam o dodawaniu ziemniaków to chleba. Musi być pyszny ;)
OdpowiedzUsuńSuper. Uwielbiam testować nowe przepisy na chleb :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie poszukuję ego chleba. Często kupuje chleb w Czechach( mieszkam na granicy) tam właśnie dodawają ziemniaki dl chleba -dlatego długo jest wilgotny. Zaraz wypróbuje ten przepis.
OdpowiedzUsuń