W ciągu ostatniego tygodnia piekłam to ciasto już trzy razy, z różnymi owocami. To chyba najlepsza rekomendacja. Zwłaszcza teraz latem, kiedy szukamy przepisów "na szybko".
*foremka 24*24 cm
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- łyżka kakao
- łyżeczka sody
- 1/2 kilograma śliwek
Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną, puszystą masę. Mąki wymieszać z sodą i przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Wlać olej i połączyć. Ciasto podzielić na połowę, do jednej wmieszać kakao. Śliwki przekroić na połówki. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem, wyłożyć jasne ciasto, na nie ciemna a na wierzchu skórką do dołu ułożyć śliwki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz