malinowy król


Jeśli połowa ciasta jest zjedzona zanim zdąży porządnie stężeć to już wiem, że będzie pyszne. 
I tym razem się nie pomyliłam, bo połączenie miodowego ciasta, budyniu i malin okazało się strzałem w dziesiątkę. A z racji tego, że prezentowało się dość wyjściowo, uświetniło kawę z Okazji Dnia Babci. 

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru 
  • lyzeczka sody
  • 3 łyżki mleka
na krem budyniowy:
  • 750 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • łyżka mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 4 łyżki cukru
na masę malinową:
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
Składniki ciasta zagnieść. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki i piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić. 

W szklance mleka rozrobić budynie, mąkę i cukier. Resztę mleka zagotować z masłem. Wląć rozrobione budynie i ugotować na gęsto. 

Gorącym budyniem przełożyć placki miodowe. 

Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Wystudzić. Dodać jogurt i zmiksować na gładko. Na końcu wmieszać maliny (mrożonych nie rozmrażać). 

Wstawić do lodówki. 



4 komentarze:

  1. 1,5 szklanki wody do rozpuszczenia galaretek to 1 szklanka i jeszcze pół? :) Pomysł na ciacho świetny, uwielbiam maliny na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ciasto 3 razy. Dosc ciezko rozwalkowac ciasto na taka blaszke(trzeba dac miedzy 2 papiery) a pieką sie w mig. Ja piekę 2 na raz tak do 10minut. Ciasto najlepsze 2 dni od zrobienia,dlatego robie je wczesniej. Jest pyszne i proste. Polecam

    OdpowiedzUsuń