czwartek, 16 listopada 2017

piernik z dżemem i kruszonką



Wilgotny od dżemu piernik z chrupiącą kruszonką. Ciasto może nie typowo świąteczne ale do jesiennej kawki doskonałe.

*foremka 25*34 cm
Składniki:
  • 10 łyżek mąki
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mleka
  • 400 g dżemu porzeczkowego
  • 125 g masła
  • 5 łyżek miodu
  • łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opakowanie przyprawy do piernika
dodatkowo:
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki oleju
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
 Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę wymieszać z kakao i przyprawą, przesiać. W mleku rozpuścić sodę. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem.  Do utartej masy dodać miód, następnie mąkę, i masło oraz 200 g dżemu Krótko zmiksować. Na końcu delikatnie łyżką wmieszać pianę z białek. 
Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę dżemu wymieszać z mąką ziemniaczaną. Olej, mąkę, cynamon i cukier wymieszać tak, żeby powstała kruszonka (jeśli trzeba to dodać oleju). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 15 minut aż się zapiecze z wierzchu. Wtedy wyjąć, posmarować dżemem i posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.

2 komentarze:

  1. Ciasto wygląda obłędnie. z wielką przyjemnością schrupałabym porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mleko kiedy? :)

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up