schab zapiekany w kapuście kiszonej


To danie stało się ostatnio naszym ulubionym obiadem. Oprócz schabu wypróbowaliśmy też wersję z szynką (była trochę bardziej soczysta). Żeby mieć obiad za jednym zamachem i nie gotować już ziemniaków to piekę je razem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. 

Składniki:

  • 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego)
  • 400 g kapusty kiszonej
  • marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka rosołu (ewentualnie wody)
  • sól
  • pieprz
  • olej 
Schab natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso z dwóch stron i zdjąć z patelni. Na pozostały po mięsie tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Po chwili dodać kapustę, przyprawić pieprzem. Podlać szklanką rosołu (lub wody) i dusić około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na około 45 minut. Podawać z ziemniakami. 

2 komentarze:

  1. Jestem ciekawa, czy bez wstępnego obsmażania mięsa danie bardo straci na smaku. Nie powinnam jeść produktów smażonych, więc się zastanawiam, bo obiad wygląda bardzo apetycznie, a wszystkie składniki akurat mam:)

    OdpowiedzUsuń