Wilgotny od dżemu piernik z chrupiącą kruszonką. Ciasto może nie typowo świąteczne ale do jesiennej kawki doskonałe.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
- 10 łyżek mąki
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mleka
- 400 g dżemu porzeczkowego
- 125 g masła
- 5 łyżek miodu
- łyżka kakao
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- opakowanie przyprawy do piernika
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 3-4 łyżki oleju
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę dżemu wymieszać z mąką ziemniaczaną. Olej, mąkę, cynamon i cukier wymieszać tak, żeby powstała kruszonka (jeśli trzeba to dodać oleju). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 15 minut aż się zapiecze z wierzchu. Wtedy wyjąć, posmarować dżemem i posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
Ciasto wygląda obłędnie. z wielką przyjemnością schrupałabym porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńA mleko kiedy? :)
OdpowiedzUsuń