sobota, 7 kwietnia 2018

zapiekanka - piętrowa pizza





Wysoka pożywna zapiekanka, coś a'la piętrowa pizza. Możemy wrzucić do niej ulubione dodatki. U nas najczęściej klasycznie-z szynką i oliwkami. Zjadamy na ciepło a jeśli zostanie to kroimy w trójkąty i zabieramy na piknik. Polecam również jako jedzonko do pracy- na zimno także smakuje nieźle.

*foremka 25*34cm
Składniki:
na ciasto: 
  • 450 g mąki
  • 270 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 30 g drożdży
  • 4 łyżki oliwy
dodatki:
  • pieczarki
  • cebula
  • szynka
  • oliwki zielone
  • kukurydza z puszki
  • pomidor
  •  3 kulki mozzarelli
  • ketchup
  • zioła prowansalskie
  • czosnek 
 Mąkę przesiać do misko, dodać sól i cukier. drożdże rozpuścić w wodzie i wlać do miski, wyrabiać. Bo chwili wyrabiania wlać olej. Kiedy ciasto będzie dobrze wyrobione przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 kwadranse. 

Przygotować dodatki: cebule i pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Z pomidora wyjąć gniazdo nasienne, resztę cienko pokroić. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć, wymieszać z ziołami i ketchupem. 

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową ketchupu. Położyć połowę mozzarelli a na nią szynkę, pieczarki, oliwki, kukurydzę. Przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować resztą ketchupy, ułożyć pomidory i ser mozzarella. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi. 

Piec w 190*C  przez około 30 minut. Podawać posypaną zieloną cebulką, z sosem czosnkowym lub ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up