Szybkie, proste do przygotowania i tanie ciasto do herbatki. Specjalnie nie trzeba go zachwalać, trzeba po prostu upiec.
*foremka 27*40 cm (duża blaszka)
Składniki:
- 6 jajek
- duży kubek jogurtu greckiego
- kubek cukru
- 3 kubki mąki
- kubek oleju
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z cytryny
- 300 g truskawek
- pół puszki brzoskwiń
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 50 g kokosu
- 50 g cukru
- żółtko
Jogurt
przełożyć do innego naczynia, kubeczek wymyć i wysuszyć. Jajka wbić do
misy miksera i zacząć ubijać. Podczas ubijania powoli wsypywać cukier.
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać. Kiedy masa
jajeczna będzie gęsta i puszysta dodawać mąkę na zmianę z olejem i
jogurtem, na końcu dodać skórkę z cytryny.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć skubiąc palcami ale nie zagniatać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zalać cienką warstwą galaretki.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć skubiąc palcami ale nie zagniatać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180*C około 45 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub zalać cienką warstwą galaretki.
jak pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńUpiekłam to ciasto. Wyszło lekko zakalcowate, ale bardzo smaczne. Jeszcze raz do niego powrócę i mam nadzieje, że wyjdzie lepiej. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń