Wysoka pożywna zapiekanka, coś a'la piętrowa pizza. Możemy wrzucić do niej ulubione dodatki. U nas najczęściej klasycznie-z szynką i oliwkami. Zjadamy na ciepło a jeśli zostanie to kroimy w trójkąty i zabieramy na piknik. Polecam również jako jedzonko do pracy- na zimno także smakuje nieźle.
*foremka 25*34cm
Składniki:
na ciasto:
- 450 g mąki
- 270 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 30 g drożdży
- 4 łyżki oliwy
- pieczarki
- cebula
- szynka
- oliwki zielone
- kukurydza z puszki
- pomidor
- 3 kulki mozzarelli
- ketchup
- zioła prowansalskie
- czosnek
Przygotować dodatki: cebule i pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć. Z pomidora wyjąć gniazdo nasienne, resztę cienko pokroić. Szynkę pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek zetrzeć, wymieszać z ziołami i ketchupem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować połową ketchupu. Położyć połowę mozzarelli a na nią szynkę, pieczarki, oliwki, kukurydzę. Przykryć drugą częścią ciasta. Posmarować resztą ketchupy, ułożyć pomidory i ser mozzarella. Wierzch posypać ziołami prowansalskimi.
Piec w 190*C przez około 30 minut. Podawać posypaną zieloną cebulką, z sosem czosnkowym lub ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz