Domowa konserwa jest nie tylko smaczna ale też zdrowsza niż sklepowa. A największą jej zaletą jest to, że przynajmniej wiemy co w niej jest. Przygotowanie nie jest trudne ale rozciągnięte w czasie. Z podanych składników wychodzi 6 słoiczków więc mamy zapas na jakiś czas.
Składniki:
- 1200 g mięsa mielonego z łopatki
- 600 g podgardla lub świeżego boczku
- 3 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżka soli
- pieprz gruboziarnisty
- łyżka żelatyny (można pominąć)
Podgardle zmielić, czosnek przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę razem w podgardlem. Dodać sól, przyprawy i sypką żelatynę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i odstawić do lodówki na kilka godzin. Słoiczki wyparzyć i wysuszyć. Nałożyć do nich mięso zostawiając od góry około 2 cm miejsca na tłuszczyk i galaretkę. Zakręcić słoiki i wstawić do garnka z wodą. Gotować na małym ogniu około półtorej godziny, zostawić do wystudzenia a następnego dnia czynność powtórzyć. Konserwa nadaje się do jedzenia kiedy całkowicie wystygnie, tłuszczyk zastygnie a galaretka stężeje.
Wyglada hiper-smacznie!
OdpowiedzUsuńNie jadlam wieki cale takich pysznosci!
:)
Wyglada fajnie, nawet cos takiego robilam jakis czas temu. Niestety choc polozylam na dnie garnka sciereczke to zostaly slady od sloikow ktorych teraz sie nie moge pozbyc. Nie macie pomyslu jak parzyc sloiki nie niszczac garnkow?
OdpowiedzUsuńŚlady w garnku to zwykły kamień od wody. Ja pozbywam się go po prostu octem.
UsuńZalać dno octem i zostawić na ok. 10 min. Po tym czasie przemyć ściereczką i po bólu. ;)))
Ja to robię w piekarniku, nagrzewam słoiki do 150 stopni słoiki stoją w blasze z wodą po uzyskaniu temperatury trzymam w temperaturze około 1 godziny. Następnie pozwalam wystygnać słoikom w piekarniku,
OdpowiedzUsuńnajlepiej przez noc. Pilnuj aby nie zabrakło wody w blasze dolewaj gorącą tylko nie po słoikach. słoiki zakręcane Andrzej
Dzień dobry, pytanie: ile i jakich pojemnościowych wychodzi słoików z tego przepisu? pozdrawiam, Marzena
OdpowiedzUsuń