sernik w herbatnikach i powidłach


Ciągle gdzieś tam krąży mit, że sernik to już "wyższa szkoła jazdy" i ogólnie ciasto trudne do zrobienia. Ja powiedziałabym odwrotnie. Jeśli potrzebuje prostego ciasta, bez masy i chcę mieć pewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo jeszcze dodałam warstwę domowych powideł śliwkowych. Całość wykończyłam idealną błyszczącą polewą. 
Paluszki lizać!
P.S. ciasto to piekłam w bardzo dużej blaszce (26*45 cm) dlatego proporcje składników są duże. Na standardową blaszkę wystarczy zrobić z połowy porcji.

* foremka 26*45 cm
Składniki:

  • 2 kg sera na sernik ( z wiaderka, użyłam waniliowego)
  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki kaszy manny 
  • 3 opakowania budyniu waniliowego 
  • pomarańcza
dodatkowo:
  • 2 duże opakowania herbatników kakaowych
  • 450 g gęstych powideł śliwkowych
  • połówki orzechów włoskich
na polewę:
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Nadal ucierając dodawać po trochę sera, kaszę mannę, budynie. Dodać także skórkę otartą z pomarańczy i sok z połowy owocu. Wlać olej i połączyć. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Po upieczeniu sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników. W rondelku rozpuścić masło, dodać resztę składników i mieszając gotować na małym ogniu aż polewa będzie gęsta i jednolita. Polać ciasto i udekorować kawałkami orzechów. 

18 komentarzy:

  1. Szukam przepisów na sernik bo to ulubione ciasto dziadka a w sobotę ma imieniny. To będzie mój wybór. Już nie mogę się doczekać kiedy mu je wręczę.
    W poszukiwaniu kulinarnych inspiracji i fit przepisów bądź dietetycznych porad i ciekawostek zajrzyj na bloga kcalmara.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sernik - zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie! :)
    A jak idealnie równy! *.*
    Coś fantastycznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczesz sernik z termoobiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na herbatnikach są najlepsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szklanka oleju do ser to syf jedzcze nigfzie nie bylo w przepisie na sernik oleju toz to nie moze byc dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w większości przepisów na sernik jest olej, chocby w klasycznym serniku z rosą. Proponuję sprawdzic najpierw a później komentowac.

      Usuń
    2. Te anonimowy - cytując klasyka: gdyby głupota miała skrzydła fruwałabyś jak gołębica :) Bardzo dobre ciasto Pani Magdo

      Usuń
  7. Rewelka, biorę się właśnie za pieczenie :), będzie imieninowo jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Od dłuższego czasu poczuję przepisu na sernik z powidłem i nie mogłam się przekonać, aż do dziś kiedy trafiłam na Twój przepis. Koniecznie muszę go wypróbować wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można zrobić z sera z kostki nie z wiaderka??

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam serniki, choć stosunkowo niedawno dopiero nauczyłam się je piec:) ta wersja wygląda pysznie, smak idealny na boże narodzenie-muszę zapamietać przepis!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki cudny... :-) Aż chce się od razu jeść. ;-)
    Zapraszam do mnie
    http://wszystko-smaczne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Madziu kolejny weekend z Twoim przepisem...sernik przepyszny!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Sernik w cherbatnikach i powidłach jest bardzo ale to bardzo dobry ale proszę mi powiedzieć gdzie moge kupić tak dużą blaszkę są ale 24 na 42 cn i problem bo nie zmiesciło mi się na tą blaszkę może podam e-maili ta Pani mi napisze gdzie moge dostac tak dużą blaszkę bardzo bym prosila o odpowiedż
    halkow2010@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam. Jaka jest standardowa blaszka? Jakie ma wymiary>?

    OdpowiedzUsuń