Wilgotny, puszysty biszkopt, przekładany aromatyczna masą makową domowej roboty z dużą ilością bakalii, rodzynkami w rumie i doskonałą polewą. Świetna alternatywa dla suchych tradycyjnych makowców, które u nas nie są lubiane. Polecam to ciasto, zachwyca na wszystkich imprezach i zawsze znika jako pierwsze.
Składniki:
na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
na masę makową:
- 1 1/2 szklanki suchego maku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- bakalie
- 1 kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
Mak zalać wrzącą wodą ( około szklanki), zagotować, ostudzić, zemleć dwa razy. Mak umieścić w rondlu. Margarynę roztopić, dodać do maku, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, bakalie. Zagotować.
Biszkopt przekroić i przełożyć gorącą masą makową. Polać polewą.
Biszkopt przekroić i przełożyć gorącą masą makową. Polać polewą.
fajne ciacho i fajna nazwa, jeszcze się z taką nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńAle fantazyjna nazwa. A ciacho super!
OdpowiedzUsuńChciałabym upiec...zastanawia mnie tylko jakiej wielkości blaszkę użyć??
OdpowiedzUsuńzwykła duza 25*34 cm
UsuńCzy można użyć gotowej masy makowej? Jeżeli tak to dodać coś do niej?
OdpowiedzUsuńmożna, robiłam z gotowej masy, taki nawet był oryginalny przepis. Wszystko dodac tak samo, bakalie można pominąć bo są w masie.
UsuńA jak postępować z kupnym makiem mielonym? Zawsze jest to mój problem.
OdpowiedzUsuńzaparzam przez chwilę w gorącej wodzie a potem na sitku porządnie wygniatam. A dalej jak w przepisie.
Usuń