sobota, 7 grudnia 2013

lekkie ciasto cytrynowe z olejem rzepakowym




Dziś zapraszam na oryginalne ciasto. Niezwykle lekkie, puszyste, ale nie suche. Wręcz przeciwnie: przyjemnie wilgotne i choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne. Do jego zrobienia użyłam gazowanej oranżady (w zdrowszej wersji można użyć wody mineralnej) i oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy spożywać go dużo, używając nie tylko jako tłuszczu do pieczenia. To ciasto jest przykładem na to, że olej można wykorzystać także do wypieków, bo poza walorami odżywczymi ułatwia nam pracę- ja na przykład nie lubię przepisów, w których trzeba ucierać długo masło, a olej ułatwia sprawę:) A tak poza tym, jedząc ciasto z olejem nie myślmy o tym, że pójdzie nam w "boczki",  tylko o tym, że zawarte w nim kwasy omega-3 działają pozytywnie i przeciw nowotworowo na nasz organizm. Dlatego z czystym sumieniem sięgam po kolejny kawałek:) 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka białej oranżady lub gazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki maku
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • na lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kandyzowane owoce
Jajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać po żółtku. Do ubitej masy wlać olej rzepakowy, oranżadę i sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i mak. Delikatnie ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przelać do keksówki o długości 30 cm. Piec w 175*C około godziny. Ostudzone ciasto polukrować. Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny. Ozdobić kandyzowanymi owocami. 




6 komentarzy:

  1. bardzo lubię ciasta cytrynowe, pysznie wygląda, zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, bo naprawdę choć wygląda zwyczajnie to smakuje pysznie. Bąbelki dodają mu pulchności.

      Usuń
  2. kobietko..pyszne jak zwykle ciasta u Ciebie..tylko akurat jeśli o dodatek oleju rzepakowego chodzi..to tyle w nim omega 3 ile kot napłakał, a poza tym w czasie pieczenia z omega 3 nie zostaje prawie nic..więc żadna to dla nas korzyść..niemniej ja ciasto też zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy na pewno żadna korzyść ? To piecz na "zdrowej" margarynie.

    OdpowiedzUsuń
  4. klementynko (btw. pyszny nick wybrałaś :) ) czy to ciasto przypomina choć trochę babkę piaskową? czy jest wilgotniejsze? chyba nie sypie się tak jak babka prawda? uwielbiam wszystkie cytrusowe ciacha i muszę zrobić te Twoje :) w sobotę robimy składkowe Mikołajki i myślę, że jak przygotuje te cytrynowe cudo i klasyczny keks http://zszywka.pl/p/przepis-na-pyszny-keksciasto-dla-pr-11723424.html to chyba będzie sukces? ;))) co prawda obawiam się lukrować i chyba się poddam i posypie cukrem pudrem, bo taka piękna dekoracja jak u Ciebie to mi w życiu nie wyjdzie... listę już zrobiłam, dziś zakupy - jutro pieczenie! :)) trzymaj kciuki! pozdrawiam! Eliza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Elizo to ciasto jest inne niz babka piaskowa- bardziej lekkie, wilgotne i puszyste. Jesli upieczesz je dzień przed krojeniem to na pewno nie bedzie się kruszyć. Na pewno Ci się uda, ja piekę je w rożnych wersjach od 10 roku życia i zawsze wychodzi. A lukier jest bardzo prosty, na pewno dasz radę. A jeśli boisz się lukru to polej czekoladą, też będzie pysznie. I koniecznie daj znać jak wyszło. Powodzenia!

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up