Polubiłam smak anyżu i zrobiłam kolejne ciasteczka z nim. Tym razem jednak nie klasyczne kruche, a miękkie ciasteczka z dodatkiem jogurtu naturalnego i oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy go jeść pod każdą postacią oraz podawać go naszym dzieciom. Możemy zdrowotne walory oleju rzepakowego połączyć z tym co dzieci lubią najbardziej, czyli słodyczami i podać im takie zdrowe ciastka. Moje dziecko je uwielbia.
Składniki:
- 300 g mąki razowej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajko i cukier puder utrzeć. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać olej, jogurt i przemieszać. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Będzie miękkie i bardzo elastyczne, można je trochę podsypać mąką. Z ciasta wykrawać ciasteczka i układać na blasze. Piec w 200*C około 15 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Nie przepadam za smakiem anyżu, ale podoba mi się pomysł na ciasteczka na bazie oleju - olej w przeciwieństwie do masła korzystnie wpływa na serce :)
OdpowiedzUsuńwyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuń