sobota, 16 sierpnia 2014

spadolini



Spadolini to kulki z ziemniaków usmażone jak frytki a następnie zapieczone z żółtym serem i polane ketchupem. Dobrze sprawdzą się jako przekąska np do meczu lub na małe spotkania, wtedy wszyscy mogą je jeść wykałaczkami z jednego półmiska. Jeżeli nie macie łyżki do wydrążania, pokrójcie ziemniaki na kostki lub na frytki.

Składniki:
  • 6 dużych ziemniaków
  • 5 plasterków żółtego sera
  • ketchup
  • olej do smażenia 
  • sól
  • 1 łyżka cukru
Z ziemniaków wydrążyć kulki za pomocą łyżki do melona. Cukier rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dolać zimnej wody i zamoczyć w niej ziemniaki na pół godziny. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Usmażyć kulki w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Następnie wyłowić i wyłożyć na talerz przekładając plastrami sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C aż ser się stopi. 
Polać ketchupem. 

2 komentarze:

  1. Jak możesz to porób również filmiki, jakieś krótkie jak robisz dane danie :) Wygląda mega smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś, póki co fizycznie nie wyrabiam:)

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up