Spadolini to kulki z ziemniaków usmażone jak frytki a następnie zapieczone z żółtym serem i polane ketchupem. Dobrze sprawdzą się jako przekąska np do meczu lub na małe spotkania, wtedy wszyscy mogą je jeść wykałaczkami z jednego półmiska. Jeżeli nie macie łyżki do wydrążania, pokrójcie ziemniaki na kostki lub na frytki.
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 5 plasterków żółtego sera
- ketchup
- olej do smażenia
- sól
- 1 łyżka cukru
Z ziemniaków wydrążyć kulki za pomocą łyżki do melona. Cukier rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dolać zimnej wody i zamoczyć w niej ziemniaki na pół godziny. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Usmażyć kulki w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Następnie wyłowić i wyłożyć na talerz przekładając plastrami sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C aż ser się stopi.
Polać ketchupem.
Jak możesz to porób również filmiki, jakieś krótkie jak robisz dane danie :) Wygląda mega smacznie! :)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś, póki co fizycznie nie wyrabiam:)
Usuń