cebularze z salami pepperoni


Dziś nie na słodko, ale jutro będę mieć dla Was ciasto ze śliwkami. Naszło mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek.

Składniki:
na ciasto:
  • 510 g mąki
  • 60 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 300 ml letniego mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
na nadzienie:
  • 2 duże cebule (ok. 400 g )
  • małe plasterki salami pepperoni
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i dwiema łyżkami mąki. Odstawić na 10 minut. Dodać resztę składników i wyrobić ręcznie lub mikserem, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. 
Cebule pokroić w plastry, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać żółtko, śmietanę, mak i przyprawić.
Z ciasta uformować 10 kulek. Dno szklanki bez uszka obsypać mąką. Za pomocą tej szklanki robić miejsce na farsz dociskając dno na środku kulki z ciasta. Powstałe zagłębienie napełnić farszem i poukładać plasterki salami. Odstawić na kwadrans a następnie upiec w 200*C około 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz