Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym.
*piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm
Składniki:
na ciasto:
- 150 g mąki
- 10 g drożdży świeżych
- 90 ml letniej wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki oleju
na nadzienie:
- kilka plastrów mortadeli lub szynki
- 3 łyżki kukurydzy
- 1 kulka mozarelli
- 1 cebula
- kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek)
- 1 mały pomidor
- kilka plasterków kiełbasy
- 1/3 czerwonej papryki
- jajko
- szczypiorek
- 2 łyżki oleju
na sos:
- 5 łyżek ketchupu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej na dnie papierem. Posmarować sosem. Układać składniki według gustu, na wierzch zostawiając mortadelę. Piec około 25 minut w 200*C. Minutę przed końcem pieczenia na środek wbić jajko. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz