przysmak gajowego


Drożdżowy placek z leśnymi grzybami i innymi dodatkami będzie doskonały na obiad lub kolację. Jego smak można wzbogacić sosem czosnkowym lub pomidorowym.

*piekłam w foremce do tarty o średnicy 28 cm
Składniki:
na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 10 g drożdży świeżych
  • 90 ml letniej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki oleju 
na nadzienie:
  • kilka plastrów mortadeli lub szynki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 kulka mozarelli 
  • 1 cebula
  • kilka leśnych grzybów (ewentualnie pieczarek)
  • 1 mały pomidor
  • kilka plasterków kiełbasy
  • 1/3 czerwonej papryki
  • jajko
  • szczypiorek
  • 2 łyżki oleju
na sos:
  • 5 łyżek ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
Składniki ciasta wyrobić razem i odstawić w ciepłe miejsce. Na tłuszczu podsmażyć cebulę i pokrojone w plasterki grzyby. Składniki sosu wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej na dnie papierem. Posmarować sosem. Układać składniki według gustu, na wierzch zostawiając mortadelę. Piec około 25 minut w 200*C. Minutę przed końcem pieczenia na środek wbić jajko. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz