rolada owocowa z jogurtem



Rolady najczęściej przygotowuję wtedy, kiedy spodziewam się większej ilości gości. Można je podzielić na sporo kawałków, więc są nie zastąpione np. na przyjęciach dla dzieci. Do środka można wrzucić co tylko chcemy przez co rolada może mieć milion wariantów. Ja bardzo lubię taką ze świeżymi owocami. 

A jeśli lubicie ciasta z jabłkami to zapraszam po przepis na roladę z jabłkami i kokosem tutaj (klik)




Składniki:
na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
na nadzienie:
  • 2,5 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 300 g jogurtu owocowego
  • maliny, borówki amerykańskie
dodatkowo: 

  • bita śmietana do dekoracji
  • owoce do dekoracji

Białka ubić z cukrem na sztywno, następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia trochę mniejszym niż blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około 25 minut. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, nakryć lekko wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia najlepiej ze ściereczką.


Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy wystygną wymieszać z jogurtem i odstawić do stężenia. 
Kiedy masa będzie mocno tężeć biszkopt rozwinąć i rozsmarować na nim masę jogurtową oraz rozłożyć owoce. Zwinąć całość w roladę. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i owocami lub posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. SUper pomysł z tym jogurtem.ROlada wygląda zachęcająco, ma w sobie kolory ,które kuszą ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Rolady odkryłam dzięki Tobie(wcześniej wydawały mi się jakieś niemożliwe do wykonania w domowych warunkach), a mąż i nasi goscie je pokochali. Jest to typ nr 1 na zbliżające się urodziny Tomka ;)

    OdpowiedzUsuń