To danie to połączenie naszych ulubionych smaków. Chociaż do Wielkanocy daleko to już teraz wiem, że na pewno podam je na świątecznym obiedzie. Rolada oprócz tego, że jest smaczna jest bardzo szybka i prosta do zrobienia a do tego niedroga i podzielna. Wystarczy dla sporej gromadki.
Składniki:
- 700 g fileta z kurczaka
- 150 g mrożonego szpinaku
- mały trójkącik serka topionego
- 2 łyżki masła
- 5 jajek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka
- łyżka oleju
Filety pokroić na plastry, lekko rozbić tak aby nie zrobić dziur. Mięso ułożyć na folii spożywczej lub aluminiowej na kształt prostokąta, zakładając kawałki jeden za drugi. Natrzeć przyprawami. Szpinak usmażyć na łyżce masła, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem a na końcu dokładnie wymieszać z serkiem topionym. Jajka rozbełtać i usmażyć na maśle jajecznicę. Na mięsie rozsmarować szpinak a obok jajecznicę. Całość zwinąć w roladę, jeśli trzeba to obwiązać bawełnianą nitką. Blaszkę do pieczenia mięsa posmarować olejem i ułożyć roladę. Piec około 40 minut w 200*C. Po upieczeniu odczekać kilka minut przed krojeniem, wtedy nie będzie się targać i ładnie się pokroi.
Ale ładnie wygląda))
OdpowiedzUsuńA poza szpinakiem co można dać? Mój mąż nie lubi szpinaku. Pozdrawiam. Jadwiga.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) ,a mam pytanie piec w foli spożywczej ??
OdpowiedzUsuńCzy piecze Pani tą roladę zawiniętą w folie aluminiową? Czy pod jakimś innym przykryciem z przyjemnością ją zrobię tylko chciałabym dopyta o te szczegóły. Proszę napisać ja Pani ją zwija - jestem początkująca i każda informacja dla mnie jest na wagę złota :) Piekę i gotuję razem z Panią a moi domownicy są zachwyceni. Dzieci uwielbiają wafelki z Pani przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) roladę pieklam bez folii ale można też ją przykryć folią błyszczącą stroną do środka żeby rolada sie nie wysuszyla.
UsuńBardzo Pani dziękuję. Zrobię jak tylko trochę te upały zelżeją. Wszystkiego dobrego :)
OdpowiedzUsuń