sobota, 17 października 2015

kokosowiec


Jeśli tak jak ja lubicie kokos to tym ciastem będziecie zachwyceni. Jest podwójnie kokosowe bo zawiera kokosową bezę oraz krem z mascarpone i gotowanego kokosu a to wszystko otulone kakaowym biszkoptem. Dodałam też lekką nutkę alkoholu, żeby całość nie wydawała się mdła. Jak dla mnie bomba (kaloryczna niestety też),miękkie, lekkie po prostu przepyszne. 

*foremka 23*28 cm 
Składniki
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na bezę:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g kokosu
  • szczypta soli
na krem kokosowy:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g drobnego kokosu 
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka żelatyny
dodatkowo:
  • 1/3 szklanki wódki
Biszkopt upiec najlepiej dzień przed przekładaniem ciasta, wtedy ładnie się przekroi i nie będzie się strzępił. Białka ubić na sztywno z cukrem a następnie z żółtkami. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 30 minut. 

Upiec bezę: białka ubić z solą, kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier a następnie wiórki kokosowe. Foremkę w której piekł się biszkopt wyścielić papierem i wyłożyć pianę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 130*C i piec około pół godziny, następnie zmniejszyć temperaturę do 100*C i piec kolejne 30 minut. 

Przygotować krem: łyżkę kokosu odłożyć do dekoracji, resztę zalać mlekiem i powoli gotować przez kilka minut aż kokos wciągnie mleko. Na końcu dodać cukier. Wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone i zimnym kokosem. Dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie ale powoli wymieszać. 

Biszkopt przekroić na dwa blaty. Dolny nasączyć wódką. Z kremu odłożyć dwie łyżki a resztę podzielić na połowę. Jedną część kremu rozsmarować, nałożyć bezę, rozsmarować drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Rozsmarować pozostały krem i wierzch posypać koksem. Schłodzić w lodówce. 


17 komentarzy:

  1. jestem w niebie, dla takiego ciasta warto zapomnieć o diecie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciacho! Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda. Na pewno skorzystam z przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu ślinka cieknie :) I jak tu pilnować diety? Jeszcze jak ktoś przepada za kokosem? Smakowicie się prezentuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A po co odłożyć 2 łyżki kremu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jest przepyszne, to był strzał w 10 :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.Nie piękne za często i może żądam trochę banalne i głupie pytanie ale na ile porcji wyjdzie z tej blaszki?
    Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za kłopot :) Placek wygląda ślicznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje dlatego tez pragnę wypróbować ten przepis :p? Pozdrawiam serdecznie
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak duże kawałki się kroi. Takich jak na zdjęciu wyszło 12 ale to były bardzo duże kawałki.

      Usuń
  8. Ciasto rewelacyjne😊pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Napewno upieke to ciasto ,wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaka wielkość foremki na być na to porcje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nad listą składników jest napisana wielkość foremki

      Usuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up