Sezon na leśne jagody powoli dobiega końca dlatego zachęcam do upieczenia jeszcze jednego ciasta z tymi owocami. Zwłaszcza, że na kolejne będziemy musieli czekać znowu rok....Jagody są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do każdego rodzaju ciast i deserów ale my najbardziej lubimy takie domowe, babcine "suche" ciasta. Najlepiej z kruszonką. Do tego dodałam dużą ilość kokosu, dzięki czemu było chrupiące.
*foremka 25*34 cm
Składniki:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 1 szklaka cukru
- 1 szklanki oleju
- 1 szklanki mleka
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 1,5 szklanki jagód
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kokosu
- 2 łyżki cukru
Mąkę wymieszać z kokosem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, następnie wlać olej, wsypać suche składniki i miksując dolewać mleko. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jagody. Mąkę, masło, cukier i kokos wymieszać i kruszonką posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut.
Jakie pyszniaste ciasto :) uwielbiam wiórki kokosowe w wypiekach :D
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie. Muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuńjaki to kokos, gdzie go kupić
OdpowiedzUsuńzwykły kokos w paczce dostępny w każdym sklepie :)
UsuńZrobiłam i wyszedl mi zakakec :-(
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko dlaczego!!??
Apetycznie wygląda, a ten kokos bardzo kusi:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Choć my zdecydowanie wolimy ciasta wilgotne :)
OdpowiedzUsuń