Znowu dałam się namówić córeczce na pieczenie ciasteczek. Upiekłyśmy więc kruche gwiazdki przełożone marmoladą, masą orzechową i domową konfiturą z brzoskwiń. Wierzch polałyśmy lukrem i posypałyśmy kolorowymi cukierkami i wiórkami czekolady. Takie ciasteczka można nadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier i marmolada są słodkie. Nadają się do dłuższego przechowywania a najlepiej smakują na drugi dzień po upieczeniu. Nadadzą się do codziennej herbatki jak i na świąteczny stół.
Składniki na 3 blachy ciasteczek:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
- 4 surowe żółtka
- 250 g masła
- 2 łyżki wódki
- szczypta soli
- marmolada lub masa do przełożenia
- lukier
- ozdoby
Mąki i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać sól, surowe żółtka, masło i ugotowane żółtka starte na tarce. Wlać wódkę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki żeby się schłodziło przez godzinę. Następnie rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty ciasteczek. Piec w 200*C do zrumienienia. Wystudzone ciasteczka smarować nadzieniem, sklejać po dwa i dekorować.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńAle uroczo wyglądaja.
OdpowiedzUsuńNa jaką grubość należy rozwałkować ciasto?
OdpowiedzUsuńciastka nie rosną zbytnio w pieczeniu więc rozwałkuj na taką grubośc jakie chcesz mieć po upieczniu Myślę, że 2-3mm wystarczy.
UsuńMniami :o) i świętami zapachniało :o)
OdpowiedzUsuńpoprosze takie ciasteczko
OdpowiedzUsuń--------
Biura Nieruchomości Rzeszów