piątek, 11 listopada 2016

sałatka z selera naciowego i rzodkiewki


Lubicie warstwowe sałatki? Jeśli tak, to mam dla Was kolejną propozycję. Tym razem sałatka lekka, soczysta, użyłabym nawet określenia "wiosenna". Znowu wytrawne danie wzbogaciłam o dodatek owocu, naszego ulubionego ananasa. Wyszło pysznie!

Składniki:

  • 1 seler naciowy 
  • pęczek rzodkiewki
  • 150 g sera żółtego w kawałku
  • 5 jajek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 150 g szynki w kawałku
  • 5 plastrów ananasa
  • 3 łyżki majonezu
  • mały kubeczek jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • sól
Seler umyć i pokroić drobno. Ser i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w średnie kosteczki. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Ananasa pokroić na drobne kawałki. Majonez wymieszać z jogurtem, posolić, przyprawić pieprzem (można też dodać ząbek czosnku). W misce układać wszystkie składniki warstwami w dowolnej kolejności tak, żeby były dwie warstwy sosu majonezowego a na samym wierzchu ma być rzodkiewka. Sałatka najlepiej smakuje po 2-3 godzinach, kiedy smaki przejdą.  

2 komentarze:

  1. Kolorowa sałatka, jeśli smakuje tak, jak wygląda, to muszę jej spróbować :D

    OdpowiedzUsuń

zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Fb Pop-up