W ostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok nich nie dało się powstrzymać, żeby nie sięgnąć:)
Rogaliki podałam na tacy do serwowania przekąsek firmy Vialli-Design. Nadała się na tą okazję idealnie, bo mogłam oddzielić rożki w lukrze od tych w czekoladzie. Podane niby razem a jednak osobno. Tak samo można podać na niej imprezowe przekąski. Można też jedną miseczkę zdjąć a w jej miejsce postawić szklanki z kawą (jak na zdjęciu poniżej), wtedy mamy małą tackę. Można też miseczki całkowicie zdjąć a tacki użyć jako deskę do serów. Jedna rzecz a tyle zastosowań:) Przy okazji oszczędzamy miejsce w kuchni.
Tą i podobne tacki do serwowania przekąsek możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK
Składniki:
na ciasto:
- 550 g mąki
- 250 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych
- 1 jajko
- 40 g stopionego masła
na nadzienie:
- 150 g orzechów włoskich
- 25 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki rumu lub wódki
dodatkowo:
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wódki lub rumu (ewentualnie soku z cytryny)
- 4 łyżki orzechów włoskich
- jajko
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozmieszać w mleku i wlać do mąki. Dodać cukier i jajko, wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlać stopione wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Orzechy do nadzienia zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać żółtko, orzechy i rum. Na końcu wmieszać białko ubite na pianę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dwóch prostokątów o szerokości około 12 cm. Każdy pokroić na trójkąty o podstawie około 6 cm (rożki mają myć małe). Posmarować je nadzieniem orzechowym i zwijać w rożki. Układać je na blaszce i smarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut. Wystudzić. Czekoladę i mleko rozpuścić nad parą. Posmarować połowę rożków i posypać posiekanymi orzechami. Resztę rożków posmarować cukrem pudrem utartym z alkoholem i także posypać orzechami.
Wyglądają rewelacyjnie! :) Niebo w gębie :D
OdpowiedzUsuń