rożki drożdżowe z masą orzechową


W ostatnich dniach cała Polska zajada się rogalami marcińskimi a ja na przekór upiekłam inne. Zamiast zrobić duże rogale postawiłam na maleńkie rożki, dosłownie na dwa kęsy, wypełnione masą orzechową i polane lukrem i czekoladą. Była to miła odmiana od pieczonych często u nas rogali z marmoladą. Choć było ich mnóstwo to w ciągu połowy dnia zniknęły wszystkie. Przechodząc obok nich nie dało się powstrzymać, żeby nie sięgnąć:)  

Rogaliki podałam na tacy do serwowania przekąsek firmy Vialli-Design. Nadała się na tą okazję idealnie, bo mogłam oddzielić rożki w lukrze od tych w czekoladzie. Podane niby razem a jednak osobno. Tak samo można podać na niej imprezowe przekąski. Można też jedną miseczkę zdjąć  a w jej miejsce postawić szklanki z kawą (jak na zdjęciu poniżej), wtedy mamy małą tackę. Można też miseczki całkowicie zdjąć a tacki użyć jako deskę do serów. Jedna rzecz a tyle zastosowań:) Przy okazji oszczędzamy miejsce w kuchni. 
Tą i podobne tacki do serwowania przekąsek możecie kupić w sklepie StrefaUlubiona.pl a produkty marki Vialli-Design znajdziecie tutaj: KLIK


Składniki:
na ciasto:
  • 550 g mąki 
  • 250 ml letniego mleka 
  • 100 g cukru
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 jajko
  • 40 g stopionego masła
na nadzienie:
  • 150 g orzechów włoskich
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu lub wódki
dodatkowo:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wódki lub rumu (ewentualnie soku z cytryny)
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • jajko
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozkruszyć, rozmieszać w mleku i wlać do mąki. Dodać cukier i jajko, wyrabiać. Po chwili wyrabiania wlać stopione wystudzone masło. Wyrabiać aż ciasto nie będzie się kleić. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. 
Orzechy do nadzienia zetrzeć na drobnej tarce lub zmielić w maszynce do mięsa. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać żółtko, orzechy i rum. Na końcu wmieszać białko ubite na pianę. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt dwóch prostokątów o szerokości około 12 cm. Każdy pokroić na trójkąty o podstawie około 6 cm (rożki mają myć małe). Posmarować je nadzieniem orzechowym i zwijać w rożki. Układać je na blaszce i smarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i  piec około 10 minut. Wystudzić. Czekoladę i mleko rozpuścić nad parą. Posmarować połowę rożków i posypać posiekanymi orzechami. Resztę rożków posmarować cukrem pudrem utartym z alkoholem i także posypać orzechami. 


1 komentarz: