Składniki:
- 1 seler naciowy
- pęczek rzodkiewki
- 150 g sera żółtego w kawałku
- 5 jajek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 g szynki w kawałku
- 5 plastrów ananasa
- 3 łyżki majonezu
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- pieprz
- sól
Seler umyć i pokroić drobno. Ser i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w średnie kosteczki. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Ananasa pokroić na drobne kawałki. Majonez wymieszać z jogurtem, posolić, przyprawić pieprzem (można też dodać ząbek czosnku). W misce układać wszystkie składniki warstwami w dowolnej kolejności tak, żeby były dwie warstwy sosu majonezowego a na samym wierzchu ma być rzodkiewka. Sałatka najlepiej smakuje po 2-3 godzinach, kiedy smaki przejdą.
Apetyczna sałatka))
OdpowiedzUsuńKolorowa sałatka, jeśli smakuje tak, jak wygląda, to muszę jej spróbować :D
OdpowiedzUsuń